Tipy v sporení

Koľko rokov treba odpracovať na dôchodok na Slovensku?

31. 03. 2022
Kooperativa
3 minúty
Koľko rokov treba odpracovať na dôchodok na Slovensku?

Zaujíma vás, ako dlho budete ešte pracovať, kým si budete môcť užívať zaslúžený oddych na dôchodku? Prípadne koľko času vám zostáva na našetrenie dostatku peňazí? Poďme teda na to.

Náš dôchodkový systém je nastavený tak, že váš odchod do dôchodku a jeho výška závisia od toho, koľko rokov odpracujete a koľko peňazí do Sociálnej poisťovne odvediete. To je základ, od ktorého sa všetko odvíja.

Vek odchodu do dôchodku sa doteraz pravidelne menil a vždy sa stanovil pre konkrétne ročníky narodenia. 

Koľko teda musíte odpracovať?

Ako to však súvisí s odpracovanými rokmi? Doteraz platilo, že nárok na vyplácanie starobného dôchodku získavate po splnení 2 podmienok:

  • Musíte byť najmenej 15 rokov dôchodkovo poistený. Inak povedané, 15 rokov ste pracovali a zároveň si odvádzali odvody do Sociálnej poisťovne.

  • Zároveň však musíte splniť druhú podmienku, a teda dovŕšiť stanovený dôchodkový vek (aktuálne spomenutých 63 rokov).

Existujú však rôzne výnimky. Napríklad tým, ktorí dosiahli dôchodkový vek v období od 1. Januára 2004 do 31. Decembra 2007, stačilo odpracovať (platiť odvody) len 10 rokov. Zároveň bolo doteraz možné odísť do dôchodku predčasne po splnení dodatočných podmienok (napr. počet detí či rizikové zamestnanie), ale najviac 2 roky pred dosiahnutím dôchodkového veku.

Podľa nových pravidiel a nedávno predloženej novely by sa toto malo od roku 2023 zmeniť. Po novom sa zruší dôchodkový strop aj možnosť predčasného dôchodku. Podmienky sa „zjednodušia” tak, že do dôchodku budete môcť odísť po odpracovaní 40 rokov bez ohľadu na dosiahnutie dôchodkového veku. To znie celkom spravodlivo. 

Podrobnejšie informácie o starobnom dôchodku nájdete na webe Sociálnej poisťovne.

Zhrnutie

Čo z toho teda vyplýva? Ak vás zaujíma len počet rokov, ktoré si musíš odpracovať, doteraz stačilo tých spomenutých 15, no zároveň dosiahnutie dôchodkového veku. Ak by ste však naozaj odpracovali len tento minimálny počet, váš dôchodok by bol zrejme nižší. Po novom budete potrebovať mať na konte 40 rokov práce, a teda 40 rokov platenia sociálnych odvodov.

Ak sa teda na dôchodku chcete mať dobre, nedosiahnete to inak ako poctivou prácou a samozrejme, dobrým dôchodkovým sporením. Ideálne s prispievaním do II. piliera, ktorý vaše šance na dôstojný dôchodok výrazne zvyšuje. Otvorte si svoj II. pilier v Kooperative ešte dnes.

Tipy v sporení