Tipy v sporení

Ako funguje druhý pilier? Všetko, čo potrebujete vedieť, na jednom mieste

31. 03. 2022
Kooperativa
4 minúty
Ako funguje druhý pilier? Všetko, čo potrebujete vedieť, na jednom mieste

Počuli ste už o druhom pilieri? Ak si práve hovoríte, že na tieto veci máte čas, čítajte radšej ďalej. V tomto článku vám ozrejmíme všetko o tom, prečo je dobré mať II. pilier, ako si ho otvoriť či ako si vybrať ten správny fond.

Poďme pekne od začiatku. Na Slovensku máme istý dôchodkový systém, ktorý dnes tvoria tri piliere dôchodkového zabezpečenia. Z nich budete raz na starobnom dôchodku poberať pravidelný mesačný dôchodok. Jeho budúcu výšku určuje množstvo vecí, z ktorých mnohé ovplyvniť neviete, no iné naopak áno. Práve o tých sa teraz budeme baviť. 

Prečo si otvoriť II. pilier?

Kým prvý pilier predstavuje váš budúci dôchodok vyplácaný štátom a jeho výšku môžete ovplyvniť len nepriamo výškou svojich pravidelných odvodov, v druhom a treťom pilieri si na budúcnosť sporíte sami. Túto výšku tak môžete ovplyvniť, respektíve ju kontinuálne zvyšovať prostredníctvom pravidelného sporenia.

Ak si otvoríte druhý a prípadne aj tretí pilier, váš budúci dôchodok bude vyplácaný z týchto troch zdrojov namiesto len jedného. A tri sú určite viac ako jeden. Všetci vieme, aká neistá je budúcnosť našich dôchodkov, preto je nutné vziať zodpovednosť aj do vlastných rúk.

Ako funguje II. pilier?

Druhý pilier predstavuje dobrovoľné dôchodkové sporenie. Jeho otvorenie je tak čisto na vašom vlastnom uvážení. V skutočnosti tým však môžete len získať a nie je prakticky nič, čo by hovorilo v neprospech II. piliera. Prečo?

Funguje to tak, že časť vašich povinných odvodov, ktoré by normálne išli do Sociálnej poisťovne, nepôjdu poisťovni, ale budú sa odkladať na vašom osobnom účte sporiteľa v Dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorý spravuje váš II. pilier. Nebudete tak platiť ani cent navyše, len svoje odvody rozumnejšie „investujete” do seba.

Kto môže vstúpiť do II. piliera?

Ak ste si II. pilier ešte stále neotvorili, no rozmýšľate nad tým, nemali by ste dlho čakať. Vstúpiť do II. piliera totiž môžete len do dovŕšenia 40. roku. Potom sa pomyselná brána zatvorí a váš dôchodok zostane len v rukách štátu. Nikdy preto nie ste príliš mladý na to, aby ste rozmýšľali nad budúcnosťou a čím skôr vstúpite, tým viac našetríte. Aj tu ale platí jedno “ale”.

Aby ste vstúpili do druhého piliera, musíte byť určitý čas dôchodkovo poistený, teda odvádzať peniaze do Sociálnej poisťovne. V praxi teda musíte byť zamestnaný, pokojne aj ako študent. Podmienkou je, že máte uzavretú dohodu o brigádnickej práci alebo pracovnú zmluvu na plný či skrátený úväzok. Zároveň musíte zarábať viac ako 200 eur mesačne.

Prečo byť v 2. pilieri

Dôchodkový systém a jeho pravidlá sa neustále menia. Práve teraz prebiehajú veľké zmeny, ktoré ovplyvnia vašu budúcnosť, napríklad odchod do dôchodku. Navyše, vzhľadom na vývoj demografie spoločnosti je len malá pravdepodobnosť, že váš základný dôchodok bude adekvátny vašim potrebám.

Prečo by ste však mali len tak nečinne čakať, čo vláda s vaším dôchodkom vymyslí, keď jeho podobu môžete sami ovplyvniť? Je oveľa väčšia šanca, že váš dôchodok bude dôstojný a aspoň trochu sa priblíži vášmu súčasnému príjmu, ak ho budete v budúcnosti čerpať z viacerých zdrojov ako len zo Sociálnej poisťovne. Jedným z nich je práve II. pilier, ktorý si môžete otvoriť už dnes.

Stačí si vybrať ideálny dôchodkový fond a o ostatné sa postaráme my. Ak si neviete rady, ako s výberom, neváhajte nás kontaktovať alebo si s nami dohodni stretnutie pri káve v ktorejkoľvek pobočke poisťovne Kooperativa.

Tipy v sporení