DSS v médiách

Vývoj II. piliera

11. 03. 2024
Kooperativa
3 minúty
Vývoj II. piliera
  • Od januára 2024 vláda znížila odvod do druhého piliera z pôvodných 5.5 % na 4 %. Vláda tak získa v roku 2024 do štátneho rozpočtu až 365 miliónov eur, ktoré by inak smerovali na osobné dôchodkové účty sporiteľov v druhom pilieri.
  • Už v roku 2012 vláda znížila z pôvodných 9 % odvod na 4 %. Ten však neskôr rástol postupne k 5.5 %. Aktuálny odvod 4 % vláda neuvažuje zvyšovať v nadchádzajúcich rokoch.
  • Najväčší dopad táto zmena predstavuje pre mladého sporiteľa (napr. 24r.), ten môže aj pri priemernej mzde 1400 eur nasporiť až o 73 tisíc eur menej v čase odchodu do dôchodku. Bude si sporiť o 21 eur mesačne menej a po dlhšiu dobu, než starší sporitelia, ktorých sa zmena dotýka v menšom rozsahu.

  • Zníženie odvodov je možné kompenzovať aj dobrovoľnými príspevkami, tie však pôjdu už z vlastného vrecka sporiteľa, ktorý sa pre ne rozhodne. Je treba si sporiť na dôchodok v druhom, treťom aj tzv. "štvrtom" pilieri, pretože vzhľadom na jasný demografický trend v budúcnosti dôchodky nebudú tak štedré ako je tomu dnes.
  • Druhý pilier prešiel počas svojej 20-ročnej existencie až 53 legislatívnymi zmenami, či už išlo o kľúčové novelizácie, alebo len technické zmeny. Je v ňom nasporených viac ako 14.75 mld. eur a viac ako 1.88 mil. sporiteľov. Zrušenie druhého piliera ani neumožňuje znenie ústavy, je pevnou súčasťou dôchodkového zabezpečenia na Slovensku. Druhý pilier si preto zaslúži stabilné postavenie v dôchodkovom systéme SR, a posilňovanie sporiacej schémy, podporu štátu, nie naopak.
  • V súčasnosti dostávajú sporitelia ročné výpisy, kde sa môžu oboznámiť so stavom svojich úspor ako i s prognózami dôchodku z II. piliera a nasporenej sumy v druhom pilieri pri odchode do dôchodku. Tá vychádza z prognózy ich dôchodkového veku ako i predpokladaného zhodnotenia dôchodkového fondu, v ktorom sa nachádzajú. Správny výber fondu je preto kľúčový.

Viac sa dozviete v samotnej relácii 📺TU.

#dochodky #ADSS #druhypilier #kooperativadss 

DSS v médiách