DSS v médiách

Vďaka brigáde si študenti sporia na dôchodok už dnes

26. 07. 2023
Kooperativa
2 minúty
Vďaka brigáde si študenti sporia na dôchodok už dnes

Vďaka novele zákona všetci brigádnici, ktorí majú aspoň 16 rokov, od mája 2023 automaticky vstupujú do druhého piliera.

Aj keď to pre študentov môže byť ich prvá brigáda, podpisom pracovnej zmluvy vstúpia na trh práce a časť povinných odvodov sa im prerozdelí aj na osobný dôchodkový účet. Nemusia pre to urobiť nič. O povinnej účasti na starobnom dôchodkovom sporení ich informuje Sociálna poisťovňa prostredníctvom listu alebo eSchránky.

Ak aj študent po brigáde nepracuje a na účet neprichádzajú ďalšie odvody, úspory sa tam zhodnocujú automaticky aj naďalej. 

Túto časť novely zákona v Kooperativa DSS plne podporujeme. Sporenie, taktiež to dôchodkové, je behom na dlhú trať. Začať v takom nízkom veku, hoci i s malými príspevkami, je viac než prospešné. Pretože čím skôr začneme, tým viac si môžeme na dôchodku užívať. Úroky z úrokov prinášajú svoje ovocie v a zvlášť dlhodobom horizonte. 

Viac sa dozviete v reportáži  TV Markíza: https://www.markiza.sk/relacie/televizne-noviny/bonus/68867-z-brigady-sporia-na-dochodok alebo v tlačovej správe Asociácie dôchodkových správcovských spoločností: https://www.teraz.sk/ekonomika/adss-studenti-s-brigadou-automaticky/728107-clanok.html.  

DSS v médiách