Aktuality

Myslite nielen na budúcnosť vašich dôchodkov, ale aj na budúcnosť planéty

14. 03. 2024
Kooperativa
4 minúty
Myslite nielen na budúcnosť vašich dôchodkov, ale aj na budúcnosť planéty

Vedeli ste, že na výrobu jednej tony papiera je potrebných približne 17 dospelých stromov, minie sa okolo 32 000 litrov vody, spotrebuje sa 4200 kWh elektrickej energie a do ovzdušia sa dostane približne 27 kg emisií? (zdroj: https://www.ekologika.sk/environmentalne-fakty.html)

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete prispieť k ochrane životného prostredia. Tu je niekoľko tipov, ako začať.

Recyklácia: separujte svoj odpad a recyklujte materiály, ktoré sú recyklovateľné, ako sú papier, sklo, plast a kovy. Tým minimalizujete množstvo odpadu, ktoré končí na skládkach a šetríte prírodné zdroje.

Úspora vody: udržujte si vedomie o svojej spotrebe vody a snažte sa minimalizovať jej plytvanie. Napríklad používaním vodovodných úsporných zariadení, opravou únikov alebo nenechajte vodu len tak tiecť, keď si umývate zuby alebo sa sprchujete.

Energetická účinnosť: zvážte investíciu do energeticky účinných spotrebičov, izolačných materiálov a LED osvetlenia.

Využívanie verejnej dopravy: ak je to možné, používajte verejnú dopravu, bicykel alebo choďte pešo namiesto používania vlastného auta. Tým minimalizujete emisie CO2 a zároveň zlepšujete svoje zdravie.

Minimalizácia odpadu: snažte sa minimalizovať používanie jednorazových plastových výrobkov a obalov, ako sú plastové vrecká, riady a slamky. Môžete napríklad používať viacnásobne použiteľné alternatívy, ako sú látkové tašky a nádoby na nápoje.

Podpora miestnych produktov: podporujte miestnych výrobcov a miestne trhy. Tým minimalizujete emisie spojené s prepravou a zároveň podporujete miestnu ekonomiku.

Swapujte oblečenie: ide o jednoduchý spôsob, ako obnoviť svoj šatník bez toho, aby ste museli kupovať nové oblečenie. Takýto spôsob výmeny oblečenia je nielen ekonomický, ale aj ekologický. Pomáha znížiť množstvo odpadu textílií, ktoré sa dostávajú na skládky, a tiež minimalizuje spotrebu nových oblečení, ktorá je často spojená s negatívnymi environmentálnymi dôsledkami.

Vypínajte PC: elektronické zariadenia často spotrebúvajú veľa energie, aj keď sú v režime čakania alebo spánku. Vypnutím počítača, keď ho nepoužívame, môžeme znížiť túto spotrebu energie a zároveň aj emisie skleníkových plynov spojené s výrobou elektriny. Navyše, dlhodobé vypínanie môže predĺžiť životnosť počítača a znížiť potrebu jeho údržby alebo výmenu.

Komunikujte s nami online: zmeňte si papierovú korešpondenciu na elektronickú TU. Žijeme predsa v modernej dobe, v ktorej už drvivá väčšina ľudí má prístup na internet. Zapojte sa preto aj vy do šetrenia životného prostredia voľbou elektronických výpisov namiesto poštou zasielaných papierových. Znížite tak spotrebu papiera a okrem toho vám prinesú viac pohodlia, pretože budete mať prehľad o svojich príspevkoch v II. pilieri kedykoľvek a kdekoľvek.

Tieto kroky sú len začiatkom, ale každý z nás môže svojimi malými činmi prispieť k ochrane životného prostredia a tvorbe udržateľnejšieho sveta.

Myslíme na budúcnosť vašich dôchodkov, ale aj na budúcnosť planéty, našich detí a budúcich generácií.

Aktuality