Tipy v sporení

10 užitočných tipov, ktoré vám pomôžu šetriť na dôchodok

12. 06. 2024
Kooperativa
6 minút
10 užitočných tipov, ktoré vám pomôžu šetriť na dôchodok

Často sú to práve maličkosti, ktoré dokážu urobiť veľký rozdiel. Euro sem, euro tam, a s pomocou tých správnych návykov môžete mesačne ušetriť desiatky eur, ktoré potom môžete rozumne investovať do svojej budúcnosti, napríklad aj vo forme príspevku do II. piliera. 

Príspevky nemusia byť vôbec veľké, práve naopak, menej je niekedy viac. Pri malých a jednoduchých zmenách je totiž väčšia šanca, že sa uchytia a stane sa z nich návyk. Jeho opakovaním každý mesiac si potom dokážete za rok našetriť slušnú sumu peňazí. Prinášame vám preto niekoľko inšpirácií, ktoré si môžete postupne osvojiť a pomaly sledovať, ako vaše úspory rastú.

Vytrieďte si šatník

Naše šatníky sú často také pandorine skrinky, ktorých obsah ani sami nepoznáme. Často sa v nich skrýva oblečenie, ktoré vôbec nenosíme, no niekto iný by ho ocenil. Trieďte si preto pravidelne svoju skriňu a zachovalé kúsky ponúkajte v online bazároch. Aj tých pár zarobených eur poteší.

Obmedzte zlozvyky

Holdujete cigaretám, elektronickým cigaretám a podobným náhradám, či alkoholu? Neverili by ste, koľko peňazí vás tieto zlozvyky môžu mesačne stáť. Odstráňte ich alebo aspoň obmedzte na minimum a vaša peňaženka bude razom nečakane plná.

Vytvorte si rozpočet

Skutočné zmeny v nákupnom správaní často nastávajú až vtedy, keď sú čísla čierne na bielom. Stanovte si preto mesačnú sumu pre všetky dôležité položky (bývanie, jedlo, doprava, šport, zábava atď.) a snažte sa ju dodržať. Podľa úspešnosti prípadne rozpočet ďalší mesiac prehodnoťte a prispôsobte svojim potrebám.

Využite alternatívnu dopravu

Ak bývate v meste, auto takmer vôbec nepotrebujete. Často pritom ide o druhú najväčšiu finančnú položku hneď po bývaní. Vyskúšajte nejaký čas dochádzať do práce mestskou dopravou kolobežkou alebo na bicykli. Nielenže ušetríte, ale vyhnete sa tiež zápcham a pomôžete životnému prostrediu.

Začnite si variť

Obľubujete návštevu reštaurácií, obedy s kolegami či donášky jedla domov? Kto by ich nemiloval! V porovnaní s domácim varením sú však aj niekoľkonásobne drahšie. Skúste si občas navariť sami, objavte nové zaujímavé suroviny a skúšajte nové recepty. Možno sa z vás stane nadšený gurmán.

Nákupy si plánujte

Počuli ste už o kompulzívnom nakupovaní alebo o tvrdení, že nesmiete chodiť do obchodu hladný? Vtedy totiž nakupujete bez rozmyslu doslova to, čo vám príde pod ruku alebo na čo máte práve chuť. Vždy si preto vopred premyslite, čo idete kupovať, a ideálne si napíšte starý dobrý zoznam. A samozrejme, nechoďte nakupovať hladní.

Šetrite energiu

Nie je žiadna novinka, že ceny elektrickej energie išli hore. Pokúste sa preto šetriť všade, kde sa dá. Vypínajte spotrebiče zo zásuviek, zhasínajte svetlá, keď odchádzate z miestnosti, investujte do úsporných spotrebičov a úsporných alebo LED žiaroviek, bielizeň perte na krátke programy, obmedzte prekurovanie miestností.

Cestujte low-cost

Aj z cestovania sa môže stať zbytočný výdavok. Tento rok si preto dobre naplánujte, koľko peňazí chcete do výletov investovať. Dajte prednosť low-costovým tripom – objavte miesta na Slovensku, ktoré ste ešte nenavštívili, alebo čaro kempov a hostelov. Uvidíte, že vaše cesty naberú dobrodružnejší rozmer. Lety si plánujte v predstihu, aby ste vychytal lacné ceny leteniek, a uspokojte sa s príručnou batožinou, ktorá vám pomôže ušetriť ďalšie desiatky eur.

Zrušte zbytočné predplatné

Žijeme v dobe streamovacej a mnohí z nás majú hneď niekoľko predplatených služieb. Naozaj ich však potrebujete toľko? Často si niektorú zakúpite len kvôli jednému seriálu a keď ho dopozeráte, už ju nevyužívate. Prehodnoťte preto svoje platené služby a skúste aspoň jednu z nich zrušiť. Ušetrí vám to približne 8 eur mesačne.

Veríme, že sme vás inšpirovali, a vezmete si aspoň niektorú z našich rád k srdcu. Vašu dlhodobú stratégiu pre spokojný život máte vo svojich rukách. Myslite na šediny už dnes a na dôchodok sa môžete tešiť.

CHCEM BYŤ KLIENTOM

Tipy v sporení